Discourse_Project [7]:

The workshop:

Sculpture of Memory

 
   
linie

 

The two photographs

The media artist did not see the sculpture of the workshop as the final piece but he wanted to contextualise his emotional involvement with that time of his life and to trigger his memory by making photographs of the sculpture. The workshop construction was originally placed in a small courtyard where the low building was painted yellow and the exterior staircases that led to the first floor was painted red.

He rearranged the sculpture and made a rough sketch in yellow and red with Neocolor. Brought the two elements together and started photographing from the inside of the workshop out into the bright, warm and uplifting courtyard. By experimenting he made variations of sharpness, power and colour of light ending up with the photo of the right feeling and mood of looking out.
He realized that he needed a reverse view of looking into the dark, dusty and cold shed to create the more complete feeling and experience of the whole situation.

Looking-out: the bright, warm and uplifting courtyard [see big picture]

Looking-in: the dark, dusty and cold shed [see big picture]

The media artist remembers his feeling of having a very good time in his workshop. He has the feeling of being at a lucky place and at a good time. But what was the near- teenager actually do in his workshop? In his notebook the media artist wrote (as he slowly dragged fragments of objects from memory and from boxes at the loft in his house):

- Models of rockets and missiles
- Swords, spear sand shields – to use for playing knight
- A lamp made out of an old brass canopy
- An experiment of making a real chair out of chicken wire and papier mâché
- An experiment in constructing a fountain
- Many small reliefs of profiles of African women – one of them he found in a drawer at his mother’s home when she died.

The profile of the African woman produced in the workshop in 1957. Made of plastic and brass - 12 cm high.

 

 

 

linie